Saturday 13 October 2012

Lesson 12. Сторінки "standalone".

Сервіс блогів blogger.com дозволяє створювати окрім безпосередньо блогу (повідомлень, які відображаються одне над одним в хронологічному порядку) ще і окремі "стаціонарні" сторінки, або сторінки "standalone".

Це такі сторінки, де ви розміщуєте якусь інформацію, що є актуальна для вашого блогу завжди, а тому читачу не треба гортати сторінки, щоб знайти її - він просто натискає на закладку (чи пункт меню) і ось він вже на окремій сторінці.

До сторінок "standalone" в нашому блозі належать, наприклад, сторінки "Let's create a blog!",  "Blogroll", та "Про нас". Перша працює, як меню; друга - як актуальний список блогів, який час від часу оновлюється; третя - як візитка сайту.

Як створити окрему сторінку? Заходимо в панель адміністратора блогу та в меню зліва вибіраємо Pages:

Далі, як ви, мабуть, здогадуєтесь - натискаємо New Page. 
З"являється опція: Blank Page або Web Address. Вибіраємо Blank Page.

Після цього ви побачите перед собою таке саме віконечко для набору повідомлення, як і при написанні звичайного поста. Але після того, як ви наберете своє повідомлення та відправите його - воно з"явится не над останнім постом, що є у блозі, а на окремій, новій сторінці.

Список таких сторінок (якщо їх буде у вас декілька) ви можете бачити, якщо натисните в панелі адміністратора Pages (див. малюнок зверху). Там ви можете їх переміщати вверх-вниз, щоб задати порядок (що буде на першому місці, а що на останньому).

Зверніть увагу на опцію "Show pages as". Там можна вибрати, де саме буде знаходитися список окремих сторінок у вашому блозі:
  • Top tabs - меню з кнопками буде розташовано зверху, під головною картинкою
  • Side links - назви сторінок у вигляді ссилок будуть відображатися у боковій панелі (цей варіант видовищно програє першому).
Після всіх редагувань та змін не забувайте натискати Save arrangment:


І ще один нюанс. Хоча на самій сторінці standalone і відображається іконка олівця для редагування - вона не завжди працює. Тому, якщо вам треба відредагувати сторінку - це слід робити через загальне меню сторінок (див. перший малюнок) - бачите там написано Edit?

2 comments:

  1. у мене немає Show page as. що робити? як показати сторінки

    ReplyDelete
    Replies
    1. Напевно, вони зараз щось поміняли. Тепер це можна зробити через закладку Макет (Cross-Column. Pages)

      Delete