Saturday 29 September 2012

Lesson 9. Оформлення поста. Текст

На сьогодняшньому уроці ми ознайомимось з останніми кнопками в панелі написання поста, більшість з яких пов"язана з організацією тексту.

Отже, перша кнопка в цій групі, "розірваний посередені аркуш", допомагає заховати певну частину тексту вашого поста таким чином, щоб на головній сторінці читач бачив лише початок повідомлення, а всю решту він би міг прочитати, натиснувши на ссилку "Read more" внизу, або на заголовок самого поста.

Сподіваємось, ви розумієте, навіщо це робиться. Якщо ваш пост вийшов надто великим - читачу прийдеться прокручувати вниз багато тексту, щоб побачити попередній пост, а це не є зручно. Є і ще одна користь від такої хитрощі. Чим більше читачі "гортають сторінки" вашого блогу (а перехід по ссилці "Read more" саме таким "гортанням" і вважається) - тим більш "плюсиків" йде в рейтинг блогу, а значить - тим "розкрученим" він стає. В решті-решт, якщо в ваших постах багато малюнків - вони будуть довго грузитися, будучи представлені в повному обсязі на головній сторінці.



Варто зазначити, що ця функція називається на blogger.com - jump, а не деяких інших сервісах блогів - cut. Досить часто блогери міняють слова "Read more" на щось більш оригінальне, щоб привернути увагу читача. Ну, наприклад: "More interesting information after the jump!" або "Click and find out more!" або "Jump and read the rest" і так далі.

Яким чином змінити слова "Read more" на щось своє? Заходимо на вже знайому вам сторінку Layout:



Натискаємо ссилку Edit  у віконечку Blog Posts. З"являється нове вікно де ви шукаєте опцію Post page link text. У полі, що справа, ви вписуєте те, що вам треба. В даному випадку ви бачите, що там написано ЧИТАТИ ДАЛІ >>:


Отже, яким чином ми використовуємо кнопку jump. Ви вирішуєте, після якого речення хочете зробити "розрив", тобто яке речення має бути останнім на головній сторінці, встановлюєте після нього курсор та натискаєте на кнопку jump. У віконечку поста з"являється пунктирна лінія:


Все, що знаходиться нижче цієї лінії - буде сховано на головній сторінці і читач побачить продовження посту, якщо натисне на "Read more".

Наступна кнопка - Alignment. Ви знайомі з цією функцію, якщо знайомі з роботою, наприклад, у Word. З її допомогою ми розташовуємо текст зліва, посередені, або справа основоного поля поста. Якщо ви хочете, щоб якийсь-то заголовок в тексті був розташований посередені - ви виділяєте це речення курсором та натискаєте на потрібний вам варіант розташування на кнопці Alignment. Це просто.

Наступні дві кнопки - організація списків. Перша кнопка встановлює порядкові числівники на пунктах списку, друга - просто крапочки. Так само - видялєте курсором всі елементи списку (що написані кожен з нового рядочку) і натискаєте на кнопку.

Далі йде кнопка "цитата". В Інтернеті люди дуже часто користуються цією функцією, щоб показати на які саме слова іншою людини вони реагують, або дають відповідь. Принцип роботи кнопки аналогічний до попередніх - виділяється процітоване речення та натискається кнопка. 

Речення після цього буде виглядати ось так (тобто, трохи зміщено вправо).

З кнопок, що залишаються нас зацікавить лише кнопка перевірки правльності написання (зелена галочка біля букв АВС). Дуже корисна функція, як ви розумієте. Особливо, якщо у вас не встановлено ніякого іншого "перевірщика" у вашому браузері.

No comments:

Post a Comment