Saturday 22 September 2012

Lesson 5. Оформлення поста. Шрифт

Отже, як це вже згадувалося в попередніх уроках, повідомлення в блозі називається "пост" (від англ. "post" - відправляти).

На третьому уроці ви вже відправляли свій перший пост, але сьогодні ми розберемо більш детально, які існують варіанти його оформлення.

Давайте подивимось на "кнопочки", які розташовані над вікном набору повідомлення.





Першою йде пара кнопок Compose та HTML. Якщо вибрана перша опція ви бачите перед собою текст та картинки поста так, як вони виглядатимуть у блозі. Друга опція - це мова коду, яким шифрується ваш пост для веб-браузерів. Як ви здогадуєтесь, другу опцію ми з вами розглядати не будемо (принаймні не сьогодні) :)

Далі дві стрілочки - ви, напевно, і самі зрозуміли, що це є функції "відмінити" останню дію, та "повернути" її знов (так, як це працює, наприклад, у Ворді).

Наступні три кнопки (F, Тт, Normal) - змінюють шрифт та його розмір. Послухайте нашу пораду і не користуйтеся ними ніколи :) Тобто, не захоплюйтеся зміною шрифту свого блогу - нехай він всюди буде однаковий. Забігаючи вперед, до цих трьох кнопок можна додати ще кнопку І (курсив) та кнопку А (зміна кольору шрифту). Блогери-початківці дуже захоплюються саме цими опціями, а тому їх блог часто виглядає як вінегрет - тут такий шрифт, тут інший, тут один колір, там інший... Повірте, це аж ніяк не сприятиме популярності вашого блогу. Скоріше навпаки. Єдиний варіант, коли все ж таки змінюють розмір шрифту - той випадок, коли шрифт "по умолчанию" для вас надто маленький і вам його важко читати. В такому випадку розмір звичайно можна змінити, але не при наборі повідомлення, а через настройки дизайну (про це говорилося на попередньому уроці).

Наступна кнопка. Кнопка В - "жирний" шрифт. Найвдаліший варіант його використання - виділення заголовків.

Про кнопку І ми сказали вище, але це не означає, що нею ніколи не можна користуватися. Ми говорили лише про той випадок, коли автор набирає курсивом все повідомлення. Курсив - це непоганий варіант виділення певного слова, чи навіть речення в пості.

Кнопка U. Підкреслення. Передбачається, що підкреслення використовується також для виділення слів. Але іноді таке виділення може сприйматися, як ссилка. Тому більш вдалим вибором для цієї мети буде все ж такі курсив.

Рухаємось далі. Перекреслені АВС. Неймовірно, але саме для цього вони і використовуються - щоб перекреслити текст! :)
Навіщо? Найчастіше для того, щоб передати якийсь-то прихований чи подвійний зміст, що міститься у вашому месседжі реченні.

Наступна кнопка, кнопка А, і про неї ми вже розказували. Звичайно, бувають випадки, коли дійсно варто використати інший колір. Найчастіше, виправданим використанням, скажімо, червоного кольору буде виділення слів-помилок, або речень-оголошень, які мають привернути увагу читача. Але повторимось - не захоплюйтесь цим.

Після кнопки виділення шрифту у нас йде кнопка маркер для виділення фону тексту. Її використання, в принципі, таке саме, що і попередньої функції.

(далі буде)

No comments:

Post a Comment