Saturday 22 September 2012

Lesson 6. Оформлення поста. Ссилка

Сьогодні ми продовжуємо розглядати функціі кнопок, які допомагають в оформленні поста.

Наступна кнопка, Link, дуже важлива. Напевно, ви здогадалися, що ця кнопка відповідає за ссилки. Ссилка - це функція автоматичного переносу на іншу веб-сторінку (як вашого блогу, так і будь-якого іншого). Меню на сайтах - це і є ссилки, адже, натиснувши їх, ви опиняєтесь "десь ще". Ссилки в постах використовуються здебільше для таких цілей:

  • Внутрішня навігація по блогу. Коли ви хочете показати читачу, де саме в вашому блозі знаходиться матеріал, про який ви зараз говорите.
  • Ссилка на матеріал іншого сайту. Коли ви не хочете цитувати весь текст, що знайшли на сторонньому ресурсі, а пропонуєте читачу самому ознайомитися з ним.
  • Ссилка на автора. Якщо ви приводите цитату, чи матеріал, розміщений на іншому сайті, необхідно вказати, де саме ви знайшли це, тобто дотримуватися принципів авторських прав. На багатьох сайтах Інтернету ви можете прочитати, щось на зразок "при використанні матеріалу з даного сайту прохання ставити ссилку на джерело". Та навіть, якщо таких попереджень нема - вказувати автора матеріалу є правилом "хорошого тону".

Отже, як ставити ссилку? По-перше, давайте розберемо, що вона взагалі з себе представляє, з чого складається. А складається вона з двох речей: зі слова/слів, які будуть виділені та працювати як "трамплін" для перенесення читача на інший сайт, а також з безпосередньо самої адреси, яка є ніби "вмонтована" у виділені слова тексту.

Наприклад, ви хочете, щоб в реченні "I'm reading an interesting post now" слова an interesting post служили ссилкою, яка переносила би читача на перший урок даного блогу. Ось, що вам слід для цього зробити:

1. Ви відкриваєте Lesson 1 "Що таке "блог" 


2. Копіюєте адресу цього поста. Адреса розташована зверху, як правило, починається з www. На малюнку вона виділена блакитним кольором

Якщо хтось не знає, як копіювати: виділяєте курсором весь рядок (або просто ставити на нього курсор в будь-якому місці та одночасно натискаєте на клавіатурі клавіші Ctrl + A). Натискаєте праву клавішу мишки та в меню, що звилося, вибираєте "копіювати".

3. Тепер повертаєтесь в ваш пост та виділяєте курсором слова "an interesting post"


4. Натискаєте на кнопку Link. Звиться віконечко:


Якщо все зроблено правильно, то в полі "Text to display" автоматично буде вписано an interesting post. Тепер треба заповнити поле "Web address". Це та адреса, яку ви копіювали. Встаєте курсором в поле для заповнення, натискаєте праву клавішу мишки та в меню, що звилося вибираєте "вставити". Має вийти:

 
Галочка в полі "Open this link in a new window", як ви можете здогадатися, означає, що ссилка відкриється в новому вікні, а не у вікні, де зараз знаходиться читач (тобто, у вашому пості).

Тисніть "ОК" і речення у віконечку поста приймає вигляд:


А коли пост буде відправлено, у блозі читач побачить таке:

Звичайно, колір ссилки буде залежати від того, яким ви його назначили, коли працювали над дизайном. Головне, коли читач наведе курсор на ці слова, вони стануть підкресленними, людина зрозуміє, що це ссилка, і якщо натиснить на неї - в новому вікні відкриється той сайт і та сторінка, чию адресу ви копіювали.

(далі буде)

No comments:

Post a Comment