Tuesday 25 September 2012

Lesson 8. Оформлення поста. Відео

На цьому уроці ми будемо вчитися вставляти в пост відео. Ця функція закріплена за кнопкою із зображенням кіно-дошки (справа від кнопки-картинки).



Принцип роботи з тією кнопкою дуже схожий на те, як ми вставляи в пост малюнок (попередній урок). Ви натискаєте на іконку і бачите перед собою віконечко, в якому вам пропонують декілька варіантів завантаження відео в блог.





Перший варіант (Upload) - завантажити прямо з вашого комп"ютера.
Другий (From YouTube) - найбільш поширений (зараз ми його розберемо)
Третій (My YouTube Videos) - в принципі, те ж саме, тільки ви вибираєте з числа своїх відео, завантажених на YouTube
Четвертий і п"ятий варіанти - якщо ви завантажуєте відео з телефона, чи через веб-камеру.


Отже, ми зупинимось на найпоширенішому варіанті завантаження в пост відео - через YouTube.

Тут є два варіанти: один простіше, другий - складніше, але з деякими перевагами.
Починаємо з простішого. Коли ви виберете варіант From YouTube перед вами з"виться віконечко пошуку. Ви, звичайно, можете шукати необхідне вам відео по ключових словах і в цьому вікні, але нам здається - це не дуже зручно. Краще це робити безпосередньо на сайті  YouTube

Наприклад, ви знайшли цікаве відео  10 Common Expressions in English:


Скопіюйте назву цього роліка (10 Common Expressions in English) та введіть його в поле пошуку, коли натиснете на From YouTube:


Натискаєте "пошук" і бачите варіанти, які видає система:


Наш ролік є першим у списку, але так може бути не завжди. Якщо на YouTube декілька роліків будут мати ту саму назву - саме то відео, яке ви шукаєте, може загубитися десь у переліку всіх можливих варіантів.

Тому можна поступити інакше. Нам треба дізнатися код цього конкретного відео. Натисніть кнопку "Поделиться" під роліком. З"явиться віконечко з силкою. З тієї ссилки нам потрібні лише остання група ціфр і букв 564vFIwzs. Скопіювати їх з віконечка не вдасться, бо коли ви поставите туди курсор - виділиться вся ссилка. Але ті самі цифри з буквами є і в адресному рядочку, що зверху. Там необхідні дані копіюються без проблем.


Припустимо, що тим чи іншим способом ви скопіювали "564vFIwzs". Повертаємось на наш блог, тиснемо кнопку додавання відео, потім From YouTube, і вставляємо у віконечко пошуку 564vFIwzs. Ось, що видає пошукова ситсема при цьому:



Як бачите, одне єдине відео і саме те, що нам треба. Вибираємо його, тиснемо Select, і ролік опиняється у вас в пості.


А ось так він виглядатиме у блозі:


Існує лиш один нюанс. Вам може не підійти розмір вікна з відео. Наприклад, ви хочете, щоб воно було більше, а при такому варіанті додавання відео розмір задається стандартний.

Так ось, існує другий варіант вставки у блог відео, який є трохи складніше, але тільки на перший раз, чи два, поки ви не звикнете. 

Увага! Все, що написано нижче, читайте тільки на свіжу голову і в тому випадку, якщо вас дійсно не влаштовує перший варіант.

Отже, знов повернемось на сторінку відео на YouTube. Бачите, коли ми натиснули на кнопку "Поделиться" - внизу також з"вився код:

<iframe width="600" height="338" src="http://www.youtube.com/embed/--564vFIwzs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Якщо користуватися саме таким кодом, можна задати будь-який розмір для віконечка з відео. Там є стандартні варіанти: 560 на 315, 640 на 360, і так далі, а є і можливість самому ввести, скажімо, потрібну ширину. На маллюнку, що зверху, ми поставили ширину 600px. При цьому висота 338px встановилася автоматично. Коли це зроблено - ви копіюєте код

<iframe width="600" height="338" src="http://www.youtube.com/embed/--564vFIwzs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... та повертаєтесь на сторінку свого поста.
Якщо ви просто зараз вставите код в поле поста, то він так і буде відображатися у блозі - як набір букв, ціфр, позначок... Не думаємо, що в такому вигляді це буде цікаво вашим читачам :)

Все, що треба зробити зараз - це переключитися з режиму написання поста Compose на HTML (бачите, там зверху зліва?):


 Ви побачите перед собою дещо страшне:


Не хвилюйтеся. Все, що треба зараз зробити - це вставити код відео в самому низу цього "неподобства":


Тепер можна знов переключатися в режим Compose. І там ви побачите... великий чорний прямокутник! І знов ж таки, не лякайтеся. Так і має бути. Це чорне поле - та площа, що буде займата відео у пості.

Коли ж ви відправите своє повідомлення у блог, то цей чорний прямокутник перетвориться на те, що ви і хотіли: 

No comments:

Post a Comment