Wednesday 10 October 2012

Lesson 11. Бокова колонка.

Бокова колонка блогу - це місце, для розташування зручної навігації (меню), важливих оголошень (чи іншої інформації), різних "прибамбасів", які іменуються Gadjets (до них можна віднести і банери - маленькі картинки-ссилки, які рекламують якісь інші Інтернет ресурси, або виступають у ролі лічильників, які показують кількість відвідувачів вашого блогу).

Управління змістом бокової колонки відбувається через вже знайому вам панель Layout:



Загальний принцип такий: спочатку ви активуєте певний Gadjet, натиснувши Add a Gadjet, а потім редагуєте його, налаштовуєте параметри. Також, ви можете міняти розташування гаджетів, перетягуючи їх блоки вверх, чи вниз.

Отже, які основні гаджети ви можете активувати у себе? Натискаємо "Add a Gadjet" і починаємо вивчати список:


Як бачите, їх там - безліч. Тому ми зупинимось на найбільш цікавих.

Popular Posts - буде відображати найбільш популярні з ваших постів у відвідувачів блогу.

Blog's stats - статистика блогу. Точніше, кількість"кліків" по вашому блогу - або, скількі разів відвідувачі заходили на ваш блог, або гортали його сторінки. Запам"ятайте показник цього лічильника, а потім оновіть сторінку - ви побачите, що показник збільшився на 1.

Pages - своєрідне меню окремих сторінок вашого блогу. Що таке "окрема сторінка" розбиратиметься іншого разу.

AdSense - блок реклами, за яку "в принципі" можна отримувати гроші. Чому "в принципі" - все не так просто, як звучить. Докладніше про розміщення реклами - іншим разом.

Followers - список читачів вашого блогу. Саме завдяки цьому гаджету і можна "підписатися" на оновлення вашого блогу та записатися до вас "у друзі".

Search this Blog - пошук по блогу (не впевнені, що цей гаджет завжди потрібен)

HTML/JavaScript - поле для різноманітних "кодів". Що це таке - будемо разбирати пізніше. Поки що просто запам"ятайте - якщо ви десь прочитаєте, що "треба встановити код HTML" і поруч будуть стояти якісь букви, цифри, позначки - ось все те треба вставляти саме у це віконечко.

Text - віконечко з редактором тексту, який дозволяє розмістити у боковій колонці певний текст (наприклад, коротке повідомлення про те, що це за блог).

Picture - те ж саме, але для вставки малюнка.

Poll - дозволяє вам зробити опитування (голосування) серед відвідувачів вашого блогу.

Blog List - буде демонструвати список тих блогів, на які ви підписалися (стали follower).

Link List - список ссилок на різні Інтернет-ресурси, чи конкретні сторінки (в тому числі і вашого блогу). Сподіваємось, ви пам"ятаєте з попередніх уроків, що таке ссилка і де її брати.

Labels - список ваших "ключових слів", якими ви помічаєте свої пости. Детальніше про це було написано в уроці №10

Profile - ссилка на ваш профіль (детальна інформація про вас, якщо ви заповнювали анкету Google+

Blog Archive - архів матеріалів вашого блогу, тобто список ссилок на матеріали блогу, що розташовані у хронологічному порядку.

Як зазначалося, це неповний список гаджетів. Вирішуйте самі, що вам дійсно потрібно, а що краще відключити, аби не перевантажувати завнішній вигляд блогу.

Після того, як ви вибрали гаджет - з"явиться віконечко налаштування. Там все досить просто та інтуітивно. Налаштовуєте гаджет - натискаєте save. А потім не забудьте натиснути на save arrangment зверху:






Не бійтеся експеріментувати - все можна буде змінити, натиснувши на іконку , яка є біля кожного гаджету на сторінках вашого блогу, якщо ви зайшли на нього під своїм логіном.

No comments:

Post a Comment